4 personer 1 påse Mariannes blandade rotfrukter 3/4 dl olivolja 1-2 tsk hackad färsk rosmarin Saften från 1 citron ca 3 msk flytande honung Salt och peppar
Skala och skär rotfrukterna i bitar. Blanda med hackad rosmarin, citronsaft, flytande honung och olivolja. Krydda med salt och peppar och lägg i en eldfast form. Baka i ugnen på 200°C i ca 35 minuter. Strö eventuellt lite rivet citronskal över för lite extra smak. Servera till söndagssteken, grillade köttbiten eller fisken.
Rotfrukter med sting
4 personer 1 påse Mariannes blandade rotfrukter 3/4 dl olivolja 2-3 msk råsocker Salt och peppar 50 g ruccolasallad 2-3 msk färsk riven pepparrot
Skala och skär rotfrukterna i bitar och blanda med olivolja, råsocker, salt och peppar. Baka i ugnen till rotfrukterna känns mjuka i 200°C, ca 35 minuter. Blada ner färsk riven pepparrot och ruccolasallad när rotfrukterna är klara. Servera till kött eller fisk.
Rotfrukter med friska smaker
4 personer 1 påse Mariannes blandade rotfrukter 3/4 dl olivolja 2-3 msk brun farin 1/2 dl hackad färsk timjan 3 vitlöksklyftor Rivet skal av 1/2 citron 1 msk tunt strimlad ingefära Salt och peppar Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Lägg i en bunke och blanda med olivolja, brun farin, hackad färsk timjan, skivad vitlök, rivet citronskal, tunt strimlad ingefära och krydda med salt och peppar. Baka i ugnen, 200°C, till de känns mjuka och servera till smakrik fisk eller kött.
Morotsbröd med timjan
Till 2 bröd behövs: 50 g smör 50 g jäst 3 dl mjölk 2 dl vatten 2 msk sirap 1 msk salt 3 msk färsk timjan 4 dl rivna morötter 4 dl grahamsmjöl 9-10 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 175 ºC. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölk och vatten så det blir fingervarmt. Smula jästen och häll på degspadet. Tillsätt salt, sirap och timjan. Skala och riv morötterna fint, blanda i degspadet. Tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta degen noggrant. Låt degen jäsa i 40 minuter, ta upp den och knåda. Dela degen i 2 delar, låt jäsa i 20 minuter. Grädda i 30 minuter
Morotsscones
Till 8 scones behövs: 3 dl vetemjöl 3 dl havregryn 1 msk bakpulver 1/2 tsk salt 1 msk socker 75 g smör 2 dl rivna morötter 1 dl mjölk
Sätt ugnen på 225 ºC. Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker. Finfördela smöret i blandningen med fingrarna. Rör ner morötter och mjölk. Dela degen i 2 delar, platta till och skär ett kors. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Servera gärna med cream cheese eller lemoncurd.
Skala och skär morötterna i bitar och koka i mjölken. Blötlägg gelatinbladen i vatten. Mixa och passera genom sil, och häll tillbaka i kastrullen. Vispa ägg och socker pösigt. Värm alltsammans i kastrullen under omrörning, men koka inte. Smält gelatinbladen och rör ner dem i moset, blanda väl. Tillsätt koncentrerad apelsinjuice mot slutet. Häll i en bunke och ställ i frysen. Rör en gång i timmen så slipper du kristaller i glassen. Låt glassen tina lite innan servering.
Solgula morotssoppa
För 4 personer behövs: 2-3 morötter 3 potatisar 2 vitlöksklyftor 1 gul paprika 1/2 spansk pepparfrukt (röd) olja 6 dl grönsaksbuljong 4 dl matlagningsgrädde 1 msk färsk ingefära (riven) 1 lime (rivet skal och saft) salt Skala och skär potatis, morot och vitlök. Kärna ur och hacka paprika, pepparfrukt och fräs alltsammans i olja. Häll på buljongen och grädden, låt koka upp. Mixa soppan. Tillsätt ingefära, lime och smaksätt med salt.
Mariannes morotssoppa
För 4 personer behövs: 500-600 g morötter 3 x 33 cl vichyvatten eller ca 1 liter kranvatten 4 msk smör 2 grönsaksbuljongtärningar salt och svart peppar
Skala och skär morötterna i mindre bitar, lägg dem i en kastrull och fyll på med vatten eller vichyvatten. Koka morötterna tills de känns mjuka. Sila ifrån och spara kokspadet. Lägg morötterna tillsammans med smöret och buljongtärningarna i en matberedare. Späd med lite kokspad och kör det hela tills du får en slät puré. Slå tillbaka morotspurén i kastrullen och späd med det resterande kokspadet. Smaka av. Servera gärna med en klick crème fraiche.
Gammaldags morotssoppa med apelsin
För 4-6 personer behövs: ca 500 g morötter 1 gul lök 1 grönsaksbuljongtärningar 2 dl apelsinjuice 1 dl vispgrädde 1-2 tsk curry 5 dl vatten salt och peppar
Skala och skär löken och morötterna i mindre bitar.
Häll vattnet i en gryta, lägg i grönsakerna och buljongtärningen och låt allt koka under lock tills grönsakerna är helt mjuka, ca 15 minuter. Låt blandningen svalna något och finfördela den sedan i en matberedare eller mixer. Häll tillbaka blandningen i grytan. Tillsätt apelsinjuice och grädde. Låt soppan få ett uppkok och smaksätt den med curry, salt och peppar.
Morotskaka med apelsinglacyr
Till 10 bitar behövs: 3 ägg 3 dl socker 5 dl rivna morötter 250 g smält smör 3 dl vetemjöl 3 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker Glasyr: 150 g Cream cheese 200 g florsocker 3 msk smält smör
Rivet skal och saft från 1/2 apelsin Sätt ugnen på 175 ºC. Vispa ägg och socker. Rör ner morötter och smör. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Lägg bakplåtspapper i en långpanna och häll i smeten. Grädda i 20 minuter. Blanda ingredienserna till glasyren i en mixer och mixa kraftigt. Låt kakan svalna och bred ut glasyren. Skär kakan i mindre bitar.
Apelsinmarmelad
Till 6 dl marmelad behövs: 500 g morötter 2 apelsiner 7 dl vatten 5 dl socker
Skala och riv morötterna. Tvätta och riv skalet på apelsinerna. Pressa apelsinerna, blanda apelsinsaft morötter och skal. Koka i 20 minuter. Blanda i sockret och koka tills marmeladen är simmig. Häll upp på varma burkar.
Asiatisk morotssallad
Till 4 personer behövs: 2-3 morötter 1/2 röd pepparfrukt 1/2 grön pepparfrukt 1 tsk riven ingefära 2 msk korianderblad 3 msk risvinäger 2 msk fisksås 1/2 lime, saften av
Skala morötterna och riv dem på grövsta sidan av rivjärnet, eller strimla dem tändstickstunt för hand. Finstrimla pepparfrukterna, hacka koriandern och riv ingefäran. Blanda alla ingredienser och låt salladen marinera i kylen ca 2 timmar.
Skala och skär morötterna. Koka morötterna i buljongen och häll bort vattnet. Blanda honung, smör, salt och peppar på svag värme. Tillsätt kryddorna och blanda väl.