Näring och hälsa
Morot en är en 2-årig växt. Första året samlar den näring i roten och först nästa år blommar den. Vi skördar det första årets rot. Det är karotin som gör moroten orange.

Mogna, rödare morötter som fått stå längre i jorden innehåller mer karotin än de spädare som skördats tidigare och är ljusare. Bland de ekologiska grönsakerna är moroten vanligast. Morötter odlas på en tredjedel av den ekologiska grönsaksarealen. Moroten kommer från samma grönsaksfamilj som selleri, fänkål, palsternacka, dill och koriander.

Morötter är inte bara söta, de är också packade med nyttigheter! De innehåller mycket beta-karoten, det gulröda färgämnet som omvandlas till vitamin A i kroppen. En enda morot täcker hela dagsbehovet av A-vitamin. A-vitamin är bra för vår syn, hudfärg och fortplantningsförmåga Det har också betydelse för hur cellerna i slemhinnor och hud fungerar. A-vitamin tillhör antioxidanterna, som deltar i kroppens naturliga försvar mot fria radikaler. Dessutom är moroten är rik på fibrer som håller magen i gång.

Energi och näringsvärde per 100 g morot:
Energi 40 Kcal/167 KJ
Vatten 87,5 g
Kolhydrater 8,7 g
Kostfiber 2,7 g
Protein 0,6 g
Fett 0,2 g
Förvaring
Förvara morötterna i plastpåse så att de inte torkar. Morötter förvaras kallt, helst 2-4 °C. Då håller de sig goda 3-4 veckor. Vid förvaring i rumstemperatur håller sig morötterna bara några dygn.
Mariannes morötter är alla packade i bästa plastmaterial för lång och bra hållbarhet. Vårt förpackningsmaterial är testade i labratorium och godkända för livsmedelsanvändning och det fins igen risk för migration.

Förpackningen ger moroten den luftfuktighet den behöver för att bibehålla sin kvalitet. Ovan jord behöver moroten ett skyddande hölje (plastpåsen), som annars jorden ger den, för att förbli spänstig och krispig.